Fakitermelés Komárom Esztergom megye

Fakitermelés

Fakitermelés folyamatát mindig szakképesítéssel és nagy tapasztalattal bíró kollégánk végzi: fa kivágása, gallyazása, választékólas, darabolás, és felkészítés a szállításra.

A fakitermelés egy veszélyes munka, ezért az Eőry és Tsa Kft. rendelkezik olyan szakemberekkel, védőfelszerelésekkel, valamint megfelelő és karbantartott gépparkkal, amely biztosítja azt, hogy a munkafolyamatok a lehető legnagyobb rendben és körültekintéssel menjenek végbe! Amennyiben az elvégzendő feladat során szükség van alpin-technikás feladat végrehajtására, azt cégen belül megoldjuk, ezáltal gyorsan és hatékonyan tudjuk megrendelőink igényeit kielégíteni.

Fakitermelés

A fakitermelés során igen fontos tényező a megfelelő erdészeti géppark:

Gépparkunk:

  • több erdészeti vonszolóból,
  • erdészeti csörlős traktorból
  • erdészeti kiközelítőből (Ponsse Forwarder)
  • nagyteljesítményű hasítógépből
  • nagyteljesítményű aprítógépből
  • darus rönkszállító teherautóból
  • aprítékszállító teherautóból
  • professzionális motorfűrészekből
  • speciális csörlőkből áll
Fakitermelés géppark

Fakitermelés folyamata

Az erdő évtizedes növekedés után kerülhet sor a fakitermelésre. A fakitermelés munkafolyamatait felügyelni kell, hiszen ez egy igen nagy beavatkozás a faállomány életében.
A fakitermelés folyamata során a telepített vagy természetes erdő faállományát további feldolgozás számára előkészítik.
Ezek a folyamatok a következőek: a döntés, a gallyazás, a választékolas, a darabolás és a felkészítés.
A fakitermelés pontos meghatározása: a fa tőtől, illetve talajtól való elválasztása, valamint a kitermelt faanyag erdőben történő mozgatása, és felkészítése.

 

Fakitermelés- 1

Gallyazás

A fakitermelés során a gallyazást mindig a fa tövétől kezdve kell elvégezni. A törzsből kikerülő választékok megóvása végett a fa palástjához közel kell az ágakat, gallyakat levágni, a fa palástjába befűrészelni, bevágni semmilyen eszközzel nem szabad. A levágott ágakat, gallyakat a fatörzs mellett a szabad közlekedés elősegítése érdekében halmokba kell összerakni úgy, hogy a vastagabb végek azonos irányba nézzenek.

Fakitermelés- 2

Választékolás (hossztolás)

Választékolásnak azt nevezzük, amikor a gallyazott fa fajának, nagyságának, külalakjának, formájának, továbbá az igényeknek és a mozgatási lehetőségeknek figyelembevételével, a szabványelőírások betartásával meghatározzák a darabolás helyeit. Ügyelni kell a túlméretre, illetve a méretek szerinti rendezésre.

Fakitermelés- 3

Darabolás

A faanyag hossztengelyre merőleges feldarabolása. Nagyon kell ügyelni a minőségre, hiszen daraboláskor kerülhetnek a felszínre minőségi problémák, ami kívülről észrevétlen maradt, ilyenkor a darabolási munkafázist fel kell függeszteni, és a választékolást az új információk ismeretében kell folytatni. A darabolási folyamat közben vigyázni kell a fa épségére, ügyelni kell a felhasadás és farostok kitörésének elkerülésére.

Fakitermelés- 4

Felkészítés

A faanyag értékesíthető állapotba hozása. Fontos munkafázisai a göcsözés (visszamaradt ágcsonkok esetleges dudorok eltávolítása), vörösre kérgezés (a fakéreg eltávolítása után a háncs megmarad), fehérre kérgezés (a fakéreg és a háncs egyaránt eltávolításra kerül), hasítás (a szabványnál vastagabb tűzifa-, papírfa- és forgácsfadarabokat megszabott húrméretűre kell hasítani), kapcsozás (vaskapcsok, valamint műanyag kapcsok beverése)

Call Now Button